Halı Saha Yapımı
Halı Saha Nedir? Özellikle futbol ve voleybol severlerin ilk tercihi olan halı sahalar son derece popüler olan mekânlardır. Bu mekânlarda sporcuların, izleyicilerin ve çalışanların konforu için üstün kalitede inşa edilmiş olması gerekmektedir. Halı saha yapımı belirli kriterler çerçevesinde olmaktadır. Halı saha yapımı maliyeti uygun olması ve kısa sürede kendini amorti etmesiyle beraber yatırımcıların dikkatini çekmektedir.
Halı Saha Türleri
Gün geçtikçe halı sahalara olan ilginin artması bu konuda yeni atılımlara sebep olmaktadır. Bunun için bütçe ayırırken size en iyi hizmeti verecek firmayı seçmeniz gerekir. Halı saha yapımı maliyeti hesaplarını tam yapabilecek ve sizlere sorunsuz bir proje ile gelecek Integral Halı Saha olarak işimizi profesyonel ekibimizle yaptığımızı belirtmek isteriz.
Halı saha projesine girmek isteyenler için üç farklı seçeneğimiz mevcuttur. Genellikle 30x50m tercih edilmektedir. 30x50 halı saha maliyeti seçilen tüm ürünlere göre değişmektedir.
Halı saha inşaatları ortalama olarak 1 aya kadar sürebilmektedir. Elbette ki zeminde ya da hava şartlarından kaynaklanabilecek problemlerinde bu süreye dahil edilmesi gerekmektedir.
1. Açık Halı Saha
Yatırımcıların uygun maliyeti sebebiyle ilk düşündükleri sistem, açık halı sahalar olmaktadır. Açık halı saha yapımı projeleri, genellikle az yağış alan ılıman iklimlerin görüldüğü yerlerde tercih edilmektedir. Tavanı kapatacak herhangi bir malzeme olmaması ile mevsim şartlarından etkilenmektedir. Bu durumda hem futbolcuyu hem izleyiciyi belirli ölçüde kısıtlamaktadır. Başta güneşe ve yağışa olan doğrudan temasıyla beraber kullanılan malzemelerin kısa sürede aşınması söz konusu olabilmektedir. Bunun dışında açık hava olması daha fazla oksijen demek olup bu da elbette sporcular için önem arz etmektedir. Açık halı sahalarda isteğe özel doğal çim veya yapay çim kullanılabilmektedir. Kullanılacak suni çimin hav boyu 40, 50, 55, 60mm arasında tercih edilebilir. Genellikle tercih edilen ölçü 30x50m açık halı saha olup, isteğe göre 20x40m arasında da olabilmektedir.
2. Kapalı Halı Saha
Kenarları ve tavanı çelik konstrüksiyon, tel ve brandalarla kapatılmış, mevsimsel etkilere karşı dirençli olan sistemlerdir. Kapalı halı saha yapımı belli aşamalardan geçirilerek yapılır. Bu aşamalarda oluşabilecek ufak hatalar hem proje sahibine hem de projeyi uygulayana oldukça külfetli hale gelmektedir.
Kapalı halı sahalar özellikle mevsim şartlarından etkilenmemesiyle ilgi çekmektedir. Kapalı halı sahalarda güneş ışığının içeri giremiyor oluşundan dolayı sentetik çim tercih edilir. Kullanılacak çimin hav boyu 40, 50, 55, 60mm arasında tercih edilmektedir. Genellikle tercih edilen ölçü yine açık halı sahalar gibi 30x50m olup, 20x40m arasında değişebilmektedir. 7x7 şeklinde 14 kişilik halı saha ölçülerine uygundur. Kapalı halı saha yapımı maliyeti tüm bu seçenekler için verilecek karara göre değişkenlik göstermektedir.
3. Mini Halı Saha
Mini halı sahalar üniversite tesislerinde, okul içlerinde, mahalle parklarında, site parklarında tercih edilen ve daha az kişi kapasitesine sahip olan saha türüdür. Mini saha ölçüleri 20x40m, 25x45m ve 30x50m arasında tercih edilebilmektedir. Zeminlerinde suni çim kullanılmaktadır. Bu halı saha yapımı boyutları küçük olmasından dolayı oldukça hızlı tamamlanmaktadır.
Halı Saha Yapımında Kullanılan Ürünler
Bir halı saha yatırımına girmeye karar verdiğinizde ilk olarak halı saha yapan firmaları araştırmak sonrasında da halı sahada kullanılacak ürünleri araştırmak olacaktır. Biz Integral kalitesiyle sizlere bu konuda yardımcı oluyor ve maliyeti uygun, kalitesi yüksek geniş ürün yelpazesi sunuyor, anahtar teslim halı saha fiyatlarında da rakipsiz olduğumuzu iddia ediyoruz. Genel itibariyle halı saha malzemeleri şunlardır;
a. Zemin için gerekli olanlar:
- Toprak zemin
- Kalın çakıl
- İnce çakıl
- Keçe
- Taban bezi
- Kum
- Granül
- Sentetik çim
b. Sahanın geneli için gerekli olanlar:
- Beton hatıl
- Demir direkler
- PVC tel örgü
- File-Ağ
- Aydınlatma
Halı Saha Çimi
Halı sahaların yapay çimleri birçok açıdan sporcuların rahat edebileceği şekildedir. Topun zıplama oranı yapay çimlerin her bölgesinde eşittir. Düşme ve kazalarda oluşabilecek yaralanmaları en aza indirir ve ciddi sakatlamaları bertaraf etmiş olur. Suni çim halının bakımı da kolay olup sizleri yormaz. Belirli rutinlerle bakımının yapılmasıyla 10 yıl kadar ömür vermek mümkündür.
Halı sahalarda kullanılacak yapay çimler, halı sahanın yapısına göre değişebilmektedir. Futbol sahaları için, 30mm – 60mm aralığında tercih edilir. Kullanacağımız yapay çimler aynı zamandan kendi üretimimiz olan FIFA standartlarına uyumlu, yüksek kaliteli suni çimlerdir. Sizlerin taleplerinize göre sıklıkları, hav boyları, renkleri, iplik türleri belirlenmektedir.
Halı Saha Maliyet Faktörü
Halı sahaların yapım aşamalarında kullanılacak her malzeme, yapılacak her tercih birer etmendir. Başlıklarla halı saha yapımı maliyeti bilgilerine göz atalım.
1. Zemin ve Altyapı Maliyeti
Öncelikle halı saha yapımı proje alanının kontrol edilmesi gerekmektedir. Zeminde ki sorunlar giderilmelidir. Zeminin sağlamlığı kontrol edilir varsa kot farkı giderilir, düzleştirme ve ya doldurma işlemleri yapılır. Bu çalışmalarda kullanılacak ürünlerin maliyeti hesaplanır. Bunlarla beraber projenin istendiği yer, hava durumu, yerin uzaklığı ve nakliye ücretleri hesaplanır.
Alt yapı için mevcut toprağın drenaj için sıyrılması, drenaj kanallarının yapılası ve borularının döşenmesi, hatıl beton, mıcır dökülmesi ve işlenmesi işlemleri de hesaba katılmalıdır.
2. Çelik Konstrüksiyon ve Kapatma Seçenekleri
İstenilen saha, açık halı saha yapımı mı yoksa kapalı halı saha yapımı mı? Buna karar verdikten sonra çelik yapı maliyeti belirlenir. Kapalı sahalarda üzerinin kapatılması ek maliyete sebep olmaktadır. Kapalı halı sahalarda branda – carboline – trapez – sandwich panel sistem seçeneklerimiz mevcuttur bunlardan tercih edilmesi maliyet değiştirecektir. Açık halı saha yapımı işlemlerinde üstünün açık olması elbette maliyeti düşürmektedir.
3. Aydınlatma ve Suni Çim Seçimi
Aydınlatmanın ve tesisatının nasıl olacağına kara vermek gerekir. Projektör ve LED ışıkların ne kadar ve nerede olması gerektiği belirlenmelidir. Seçilen ürünlerin yeterli, tasarruflu ve uzun ömürlü olması gerekmektedir.
Suni çim seçimi de maliyet faktörleri arasındadır. Seçilen çimin yoğunluğu, hav yüksekliği, omurgalı-omurgasız oluşu ve diğer seçenekleri üzerinden verilen her karar maliyete etki eder.
Halı saha yapımı işi detaylı ve özen isteyen bir iştir. Yapılacak her seçim birer maliyet iken bizler sizler için kaliteden ödün vermeden en uygun en düşük maliyeti çıkarmak için uğraşmaktayız. Halı saha yapımı firması olan Integral Halı Saha olarak, sizleri hayallerinize kavuşturmak için daima sizinle beraber tüm sorumluluğu yüklenmekteyiz. Açık veya kapalı halı saha maliyeti 2022 fiyatları için lütfen bizimle iletişime geçiniz.