Stadium en basit tabirle futbol maçlarının oynandığı mekân olarak tanımlanabilir. Spor müsabakaları, taraftarların izleyebileceği stadyum alanlarında düzenlenebilir. Bu yapılar, tarih boyunca varlığını sürdürdükleri için kent dokusunun önemli bir bileşenidir. Futbol stadyumu olmayan il hatta ilçe neredeyse yoktur. Müsabakalar nadiren de olsa halı sahada oynanır. İnsanlık tarihindeki ilk stadyumlar, çevresinde seyirciler için oturma alanları olan bir koşu parkuru şeklini aldı.
Stadyumlar, sosyal ve kültürel ilerlemeyle birlikte gelişti; artık daha ferah, rahat, kullanışlı, güvenli, teknik olarak gelişmiş ve estetik yapılar. Günümüzde stadyumlar sadece futbol maçlarına ev sahipliği yapmaktan daha fazlasını sunmaktadır. Stadyumlarda da birçok etkinlik düzenleniyor. Çeşitli gösteriler, toplu sünnetler, düğün törenleri birkaç örnektir. Stadyumlarda sadece seyirciler için ayrılmış alanlar bulunmaktadır. Ek olarak stadyum koltuğu buna göre ayarlanır.
Kaç Çeşit Stadyum Vardır?
Yerleşim şekillerine göre stadyumlar ikiye bölünmüş durumda. Kapalı ve açık stadyumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Açık stadyumlar, seyircilerin bir spor karşılaşmasını dışarıda izlemesine olanak sağlayan stadyum türleridir. Doğal ve iklimsel hava olaylarının bunlar üzerinde ani bir etkisi vardır. Gerçek çim veya sentetik çim, sahanın yeşil alanını oluşturabilir. Stadyum için hibrit çim ihtiyacı da doğabilir. Açık stadyumlar doğa koşullarına maruz kaldığından, ısı, ışık, nem ve yağış gibi elementler mimarilerini doğrudan etkiler.
Kapalı stadyumlar, açık stadyumların aksine kısmen veya tamamen oyun ve seyirci alanıyla çevrili stadyumlardır. Bu stadyumlar çevreden veya hava koşullarından etkilenmez. Ek olarak açık stadyumlar bazı sporlar için uygun değildir. Kapalı stadyum yapımı kış aylarında sportif faaliyetlerin sürdürülmesi için önemli bir projedir. Kapalı stadyumların sahalarında doğal çim kullanılmamaktadır.
Doğal çim, direkt güneş ışığı ve hava gerektirdiği için çürüdüğü için kapalı mekanlarda pek tercih edilmez. Bu tarz mekanlar için ideal döşeme malzemesi suni çimdir. Doğa olaylarından etkilenmeyen bir yapıya sahiptir. Bu özelliği hava ve su gerektirmediği için sulama ihtiyacını ortadan kaldırır. Doğal kaynakların korunması gereken bir dönemde su kullanmayan bir ürün olması çevreye faydalıdır. Fakat elbette yazımızda daha detaylı anlatım sağlayacağız.
Stadyumlar, mimari varyasyonlar geliştikçe çeşitli tasarımlarla geliştirilmektedir. Coğrafya, yerel mimari stiller ve iklim koşulları, stadyum gelişimi üzerinde doğrudan etkisi olan unsurlardır. Futbol stadyumlarının bulunduğu şehirlerin ekonomileri hem yurt içinde hem de yurt dışında bunların varlığından faydalanmaktadır. Büyük kalabalıkları ağırlayabilen bu devasa yapılar aynı zamanda kültür ve seyahatin de temsilcisidir. Genç yaşlı, çocuk yaşlı her yaştan insan, tuttuğu takımın maçını heyecanla izlemek için stadyumları sever.
Stadyumlar, müsabakalara ve mekansal konfigürasyonlara bağlı olarak iki bölüme ayrılmıştır. Hem açık hem de kapalı stadyumların yer aldığı bu mekanlar birçok spor etkinliğine ev sahipliği yapmaktadır. Burada hangi etkinliklere ev sahipliği yapılacağı ve kaç seyirci kapasiteli mekanların olacağı inşaat sırasında önemli hususlardır. Maçı net ve rahat koltuklarda görebilmek için seyircilerin nerede oturacağı dahil her detay düşünülmelidir.
Açık Stadyum
Açık stadyumlarda belirli spor etkinliklerinin düzenlenmesine ve izlenmesine izin veren stadyum stillerinden biridir. Bu bölgeler her türlü hava ve doğal iklim koşullarına tabi oldukları için sistem olarak tercih edilemezler. Sahanın yeşil alanı için doğal çim veya suni çim sistemli açık stadyumlar tavsiye edilir.
Çeşitli rüzgar unsurları ve aydınlatma sistemleri göz önünde bulundurularak açık stadyumlar inşa etmek çok önemlidir. Bu bağlamda işletmemiz uzun süredir açık stadyumlar inşa etmekte ve aydınlatma kurulumlarına kadar her detayı dikkate almaktadır. Özenle düşünülmüş şartnamelere göre hem seyircilerin hem de sporcuların bu alanda zorlanmadan hareket edebilmeleri sağlanmıştır. Ek olarak stadyum yenileme hizmetleri de vermekteyiz.
Kapalı Stadyum
Açık stadyumların aksine, kapalı stadyumlarda kapalı veya kısmen kapalı oyun alanları ve seyirci bölümleri bulunur. Kapalı stadyumlar, her mevsim hava koşullarına son derece uygun olmaları ve hava koşullarından etkilenmemeleri ile ünlüdür. Bu oyun alanlarının bazı spor dalları için kullanılması çok önemlidir.
Örneğin basketbol müsabakaları ve maçları kapalı stadyumlarda yapılır. Bu nedenle kapalı stadyumlar ve kapalı stadyum sahaları yapılırken hava koşullarının dikkate alınmasına özen gösterilmiştir. Her sezon, öngörülemeyen herhangi bir doğal olaydan etkilenmemesi garanti edilen programlanmış spor etkinliklerine ev sahipliği yapar.
Integral Group olarak stadyum projelerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bize mail gönderebilirsiniz; [email protected] ayrıca bize her zaman 0 (212) 678 13 13 numaramızdan ulaşabilirsiniz.