Halı sahalar günümüzde birçok spor oyunlarının gerçekleştiği alanlardır. Genellikle ülkemizde ve tüm dünyada halı saha yapımları bulunur. Toplu alanlar olarak bilinen halı sahalar da birçok spor türü ve diğer etkinlikler düzenlenir. Bununla birlikte konser ve diğer etkinlikler de bu alanlar da gerçekleşir. Spor dallarına göre açık veya kapalı halı sahaları vardır.
Bu sahaların yapım aşamaları ve diğer unsurlar birbirinden farklıdır. Açık alan halı sahalar da gerçekleşen aktiviteler de farklıdır. Buna istinaden açık ya da kapalı halı saha yapımı uzmanlık gerektiren bir konudur. Halı sahaların yapımında özellikle zeminleri ve çevirme sistemleri önemlidir.
Halı Sahalarda Yapay Çim Özellikleri Nasıldır?
Genellikle halı sahanın alt yapı çalışmaları tamamlandıktan sonra, taban kısmına suni çim uygulaması yapılır. Halı sahalar da kullanılan suni çimler kaliteli ve uzun ömürlü olmaları ile tercih edilir. Özellikle suni çim zemin sistemleri kaliteli ve dayanıklı olmalıdırlar. Halı sahaların genellikle etrafını çevreleyen çit sistemi vardır. Bu çit sistemi ile birlikte uygulanan suni çim halılar yağmurdan dolayı paslanmama özelliğine sahiptir. Halı saha alanlarında galvanizli teller ile alan kaplanır.
Suni çim kullanılan halı sahaların zeminleri ve telleri yeşildir. LED ışıklandırma da buna göre uygulanır. Özellikle halı sahaların en önemli noktası kullanılan çim özelliğidir. Futbol sahalarında günümüzde artık yapay çim uygulamaları gelişiyor. Özellikle sporda güvenlik sağlayan bu çimler maliyet açısından da ülkemizde ve tüm dünya da tercih edilir.
Halı Saha Yapımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?
Yapılan ışıklandırma ile halı sahalar da suni çimler ve tel örgüler yeşil renk saha rengini yansıtır. Genellikle açık ve kapalı halı sahalarında aynı demir konstrüksiyon, tel örgü ve file montajı uygulanır. Halı sahaları kurmadan önce suni çimlerin ve diğer uygulamaların montajı öncesi alt yapı çalışmaları yapılır. Özellikle kapalı veya açık saha yapımında kaliteli ve uzun ömürlü malzemeler kullanılmalıdır. Halı sahalar da yer alacak olan saha ve file montajında en kaliteli malzemeler seçilir.
Halı Saha Yapımında Açık veya Kapalı Halı Saha Özellikleri
Açık veya kapalı halı sahalar da alt yapı çalışması tamamlandıktan sonra hazır betona uygulama yapılır. Betona ankrajlar sabitlenir ve borular dikey olarak yerleştirilir. Halı sahaya uygulanacak olan direk kısımlara saha köşelerine, kale direklerinin arkasına ve uzun kenarlara koruyucu borular ve fileler ile birlikte suni çimler uygulanır. Açık veya kapalı halı saha yapımında sahanın çevresinin çit sistemiyle kapanması gerekir.
Buna istinaden, sahanın tüm alt yapı çalışmalarının ve drenaj sistemleri ile gerçekleşir. Bunun nedeni suni çim uygulamasının yağmur veya diğer doğa olaylarında zarar görmemesidir. Bu işlemler tamamlanarak, sahanın suni çimlerinin yerleştirilmesi oluşur.
İngiltere Yapay Çim
Ayrıca yapay halı saha çimi çitleri ve çimlerinin kullanışlı olabilmesi için, paslanmaması ve çabuk deforme olmaması özelliğine sahip olması gerekir. Özellikle kapalı ya da açık hala sahalarında çitin ve suni çimlerin kaliteli ve uzun ömürlü olması gerekir. Buna istinaden kaliteli malzemeler oluşan ürünler seçilmelidir. Genellikle halı sahalar da geniş alan çevreleyebilmek için galvaniz kaplamalı tel ve boru direkler uygulanır. Açık halı saha yapım aşamalarında altyapı işlemlerinde öncelikle hafriyat belirlenir. İngiltere’de yapay çimler bu şekilde özelliklere sahip olarak hazırlanır.
Halı Saha İçin Yüzey Uygulaması Nasıldır?
Özellikle Halı saha yapımlarında belirlenen yere zemin hafriyatı alınmalıdır. Bu işlemde sıfır kodlu hale gelmeli ve hatıl kalıbı için temel kazılmalıdır. Sonrasında çevre Hatıl Betonu işlemi uygulanır. Bununla birlikte Çevre İçerisine 8 ve 12 ’lik demir çubuklar kullanılarak hasır uygulaması yapılır. Yağmur veya diğer durumlar için saha yüzey suyunun tahliyesi işlemi gerekir. Demir hasırın yerleştirilmesi ile birlikte belli aralıklarla drenaj boruları yerleştirilir. Özellikle drenaj borularının dışarıya eğimli olması gereklidir.
Yapay Çim Halı Döşeme Halı Saha Uygulaması Nasıl Yapılır?
Halı saha yapımında çevre belli aralıklarla 3’lük ankraj boruları yerleştirilme işlemi uygulanır. Sonrasında çevre kalıplarının içerisine hazır beton uygulanır. Sonrasında halı saha zemine mıcır dolgu uygulaması yapılır. Açık veya kapalı sahalar da uygulanan diğer teknikte çevre demirleri ve tel örgü işlemleridir. Halı sahalarda uygulanan hatıl içerisine yerleşen ankraj borularına dikey borular şeklinde uygulanır. Genellikle açık ya da kapalı sahalar da köşelere yatay borulara diyagonal takviye yapılır. Uzun kenarlarına, kale arkalarına çapraz şekilde borular ile kaynak uygulanmalıdır.
Halı Saha Aydınlatma Teknik Özellikleri Nelerdir?
Özellikle açık ya da kapalı sahalar için aydınlatma işlemi önemlidir. Sahaları aydınlatmak için projektörler sahanın uzun kenarlarına dikey borular şeklinde uygulanmalıdır. Açık ya da kapalı Sahaya girişe 1 adet menteşeli kapı yapılması zorunludur. Aynı zamanda halı sahalar için 2 adet kale direği uygulanmalıdır. Halı saha güvenliği için saha etrafı daldırmalı galvanizli ve PVC kaplı tel örgü kaplama işlemi yapılmalıdır. Açık ya da kapalı halı sahaların aydınlatmaları için imal edilen projektörler bulunur. Bu projektörler direklere 400 W metal projektörler monte edilir.
Açık veya Kapalı Halı Sahalarda Suni Çim Uygulaması Nasıl Olur?
Açık ve kapalı halı sahalar için alana mıcır zeminin her yerine keçe serilme işlemi yapılır. Sonrasında keçe serilmiş alana ve saha zemine çim halı serilerek uygulama devam eder. Zemine serilmiş olan çim halının ek yerlerine yapıştırma uygulaması ile suni çim halı entegre edilir. Genellikle halı saha kum uygulamasında elenmiş, yıkanmış, fırınlanmış silis kumu uygulanır. Son işlemler de halı sahaya uygulanan granüller özel makinesi ile yedirilip sahaya yapay çimler entegre edilir.
Açık ve Kapalı Halı Sahalarda Kullanılan Yapay Çim Halılar Özellikleri Nelerdir?
Açık ve kapalı halı sahalarla yapay çim halı döşeme alana özel detayları seçimleri vardır. Genellikle halı sahalar da yapay çim seçimleri çevresel etkilere dayanıklılık ile bağlantılıdır. Açık ve kapalı halı sahalarda tercih edilecek olan çevresel etkilere karşı dayanıklılık ile uygulanır. Özellikle açık halı sahalarda tercih edilen yapay çim halıların kar, yağmur ve güneşe karşı çok dirençli olması önemlidir.
Buna istinaden yaz ve kış çevresel etkilere maruz kalan yapay çimin çabuk yıpranmaması maliyet açısından önemlidir. Açık ve kapalı halı sahalarla kullanılacak olan yapay çim fiyatları ve kurulum maliyettir. Halı saha yapımından açık ve kapalı halı sahalar da uygulama süreçlerinde özellikle dikkat edilecek nokta yapay çimin hav boyudur. Alana göre hav boyu belirlenirken çevresel etkilerin göz önünde bulundurulmalıdır.
Yapay Çim Halı Fiyatları ve Fiyatları Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Yapay çim halı fiyatları açık ve kapalı halı sahalar için farklılık oluşturur. Fiyatları etkileyen unsurlar şunlardır; Yapay çim halı ebatları, yapay çim türü, yapay çim kalitesidir. Maliyete etkileyen faktörler de suni çim modeli, futbol sahası için halı saha yapay çim uzunluğuna ve uygulama sırasında granül miktarına bağlı olarak değişebilir. Suni halı saha çimi yapımında özellikle hav boyu önemlidir. Halı sahalar da uygulanan ve önemli olan hav boyu aslında çim ipliklerinin uzunluklarıdır. Hav boyu uzunluğu genellikle çimin kalitesini belirler.
Açık veya kapalı sahalarda Halı saha çimleri birçok kaliteli iplik ve malzeme ile tasarlanır. Bu nedenle saha yapımında kullanılan çimin kolay kolay yıpranmaz. Halı saha yapımlarında suni çimlerin özelliği olan İpli tercihlerde spor faaliyeti, halı sahanın açık ya da kapalı olma durumu ile çevresel koşullar etkilidir. Halı saha çimi tercihlerini ve fiyatlarını etkileyen unsurların başında garanti süreleri gelir. Firmalar buna istinaden çim türüne göre farklı garanti süreleri ve fiyatlar sunar. Açık ve kapalı sahalar da suni halı saha çimi fiyatları için ebatlar etkilidir.