Halı sahalar, profesyonel suni çim sahalar, açık halı sahalar ve kapalı halı sahalar olarak çeşitlere ayrılır. Profesyonel suni çim halı sahaları futbol maçları için kullanılırken, açık halı sahalar ticari nedenlerle kullanılır. Ayrıca ticari amaç ile kullanılan bir diğer halı saha da kapalı halı sahalardır. Bu saha çeşitleri kapalı halı sahalar branda kaplama, sac kaplama ve PVC kaplama olarak üçe ayrı sınıfta incelenir.
Kapalı halı saha yapılırken iklim şartları göz önünde bulundurulur. Aynı zamanda profesyonel suni çim zeminli futbol sahaları da vardır. Bu sahalar, FIFA sertifikalı ve UEFA suni çim sahalar olarak sıralanabilir.
Halı Saha Yapımında Kullanılan Suni Çeşitleri Hangileridir?
Halı saha yapımı için kullanılan çim çeşitlerinin iplikleri fibrile sentetik ve monofilament sentetik olarak üretilen son teknoloji çim halılardır. Suni çim (sentetik çim) modellerinin hepsi üçüncü nesil sentetik çim olarak üretilen en son nesil spor zeminleridir.
Bu çim halılar tufting makinesi ile tam otomatik üretim şeklinde yapılır. Mıcır üzerine keçe veya şok pad serilir üzerine sentetik çim halı yerleştirilir. İç kısmına ise kum dolgu doldurulur. En üst bölgeye ise siyah SBR granül ya da isteğe göre EPDM granül dolgusu uygulanarak esnek ve futbola uygun harika bir zemin oluşturulur.
Suni Çim Halı Seçimi Nasıl Yapılır?
Halı saha yapımında en önemli unsur suni çim halı seçimidir. Futbol için sentetik çim zemin seçiminde önem verilmesi gereken ilk etmen halının hav ebadıdır. Ortalama 55 mm sentetik suni çim halı modelleri tercih edilir. Profesyonel zeminde ise 60 mm sentetik çim ve daha fazla granül dolgusu tavsiye edilir. Son zamanlarda en popüler tutulan halı görünümü olan DuoGrass çift renkli yani ofsayt çizgili ürünler tavsiye edilir. Düz bir zemin görüntüsü yerine zebra desenli bir saha daha güzel görünümlü aynı zamanda etkileyici bir zemine sahip olunmasını sağlayacaktır.
Kapalı ve Açık Halı Saha Tercihlerini Belirleyen Unsurlar
Halı saha yaptırmaya karar vermeden önce ihtiyacınızı belirlemeniz gerekir. Hatta çok yağmur ve kar alan bölgelerde kesinlikle kapalı halı saha yapımı tercih edilmelidir. Kış şartlarının yoğun olduğu bölgelerde açık halı sahalar doğal olarak çok fazla iş yapılmaması ve yoğunluk olmaması beklenir.
Doğal olarak bu durum yıllık on binlerce TL zarar anlamına gelir. Kapalı halı sahalar tercih edildiğinde ekstra masrafları fazlası ile çıkartır. Fakat mevsimlerin daha yumuşak geçtiği batı ve sahil bölgelerinde, açık halı sahalar tercih edilir.
Kapalı Halı Saha Çeşitleri Nelerdir?
Kapalı halı saha yapımı ile bilinmesi gereken en önemli konulardan birisi de çeşitleridir. Kapalı halı sahaları genel olarak üç ana kategoride değerlendirilebilir.
- Brandalı kapalı halı saha yapımı: En çok tavsiye ve tercih edilen kapalı halı saha türüdür.
- Sac kaplama kapalı halı saha yapımı: Kar yükü alınan bölgelerde sağlamlık ve dayanıklılık üzerine en güvenli halı saha denir.
- PVC kaplamalı kapalı halı saha yapımı: Bu halı sahamız ise sağlamlığın yanı sıra görsel olarak da akıllarda iz bırakabilen bir performans da sağlar.
Yukarıdaki kaplama çeşitlerine göre kapalı halı sahaları incelediğimizde görselliğin yanında kış şartlarının da dikkate alarak tercih yapılmasını söylemek mümkündür.
Statik Projeli Kapalı Halı Sahalar
Statik projeli halı sahalar ülkemizde sadece devlet işlerinde uygulanılır. Statik projeli normal ölçülerde bir kapalı halı sahanın çelik tonajı yaklaşık 70-80 ton civarında olurken statik projesiz sahalar 30 ton civarındadır. Statik projelerinden kaçınıldığı gibi farklı rekabet anlayışı ile bazı üstlenici firma ve şirketler çelik kullanımında 20 tonun altına dahi düşünür. Bu konularda dikkat edilerek araştırılmalı ve ona göre tercih yapılmalıdır.
Standart Halı Saha Ölçüleri
Standart halı saha ölçüleri için alternatif farklı ölçüler bulunur. Ticari futbol sahası için kullanılması gereken ölçüler genellikle 30×50 metredir. Bunun aksine kapalı halı saha ölçüleri için net bir ölçü bulunmamaktadır. Hatta kapalı halı saha yapımı için kullanılacak ölçüyü alanın genişliği belirleyecektir. Bu sebepten dolayı standart olarak kabul edilmiş ve genel olarak kullanılan ölçü ise 30×50 metredir. Bu ölçülerden kurulmuş ve tamamlanmış kapalı sahalarda, 7 kişilik 2 takım rahatlıkla maç yapabilir.
Halı Saha Maliyetinin Hesaplanması
Kapalı halı saha maliyeti hesaplanırken öncelikle üzeri kapatılacak alanın ölçüleri ve bu işlem için kullanılacak malzemenin kararlaştırılması, en son olarak ise bu kriterlere göre bir hesaplama yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda, futbol sahasının ölçülerini ve gereken çim halı çeşidini genel hatlarıyla biliyor ya da bir projenin hazırlanış aşamasını genel hatlarıyla biliyor olmanız gereklidir.
Açık halı saha maliyeti hesaplarken ise birçok faktöre dikkat etmek gerekir. Futbol sahası maliyeti, bir kaç aşamada hesaplanabilir. Ayrıca zeminde kullanılacak dolgu malzemesi, dolgu malzemesinin türü, alt yapı maliyetini etkileyen mıcırın miktarı ve nakliye gibi öğeler saha yapım maliyetini tamamen etki altına alır.
Maliyet Hesaplarken Göz Önüne Alınması Diğer Gereken Unsurlar
Saha maliyeti hesaplarken dikkat edilmesi gerekli olan ve bilinmesi gereken, profesyonel halı saha maliyetini değiştiren unsurlar vardır. Bu anlamda, topografik ölçümlerin yapılması, mevcut toprak tabakanın drenaja kadar sayılması işlemi, drenaj kanallarına drenaj borusu döşenmesi, hatıl beton yapılması gibi hususlar göz önünde bulunmalıdır. Halı Saha ölçüleri ve maliyeti hesaplarken bazı değişkenleri dikkate alarak göz önünde bulundurmalı ve projenize uygun ve makul fiyatlandırmadan yararlanmalısınız. Halı saha yapım maliyeti hesaplamak için saha ölçülerinin ve lokasyonun dikkat edilerek belirlenmesi gerekir.
Bu unsurların yanı sıra alt yapı çalışması da maliyete dâhildir. Sonraki aşamada uygulanılacak zemin ürününün özelliği de ölçülere ve metre kareye göre fiyatı değişebilir. Tüm bu unsurların yanı sıra aslında projenin en büyük bölümünü suni çim fiyatları etkiler. Bütün değişkenlere dikkate alarak göz önünde bulundurmalı size uygun projelendirme aşamasına geçerek değerlendirilmelidir.
Suni Çim Kullanımın Avantajları Nelerdir?
Suni çimin bakımı oldukça kolaydır. Biçme, gübreleme gibi ek bakım maliyetlerine ihtiyaç görülmez. Garanti kapsamında olan bu ürün konforlu ve rahat bir kullanım sunar. Yapay çim doğru bakımlar yapıldığı takdirde daha uzun bir süre dayanır. Güneş ışınlarına dayanıklı olması sayesinde sararma yapmaz. Yağmurlu havalarda bile sportif aktiviteleri gerçekleştirme imkanı sunarak herhangi bir zorluk yaşatmaz. Suni çim fiyatları uzun vadede ekonomik olması sebebiyle genelde tercih edilir. Dünyada en çok kullanılan suni çim çeşitleri, halı saha yapımında en çok tercih edilen ve kullanılan zemin ürünüdür.
Suni Çim, Sentetik Çim ve Yapay Çim Ürünleri
Suni çim yani benzer ismi ile sentetik çim ya da yapay çim ürünler halı saha halısı olarak spor zeminlerde ve dekoratif olarak peyzaj alanında kullanılmak için özel tasarlanan bir üründür. Spor zeminlerde kullanılmak için tasarlanan, suni çimler ve bahçe peyzajında kullanılan ürünler kendi kategorilerinde farklı ürün çeşitliliğiyle sunulur.
Halı saha halısı olarak tasarlanan sahte çim olarak da bilinen ürünler çeşitli alternatifler ile spor zeminler kategorisinde yer alır. Ayrıca sahte çimin iplik kalitesi, dokuma sıklığı ve ürünün uygulanılacağı yer ile toplam alan ölçüleri dikkat edilmesi göz önünde bulundurulmalıdır. Suni çim çeşitleri olarak bilinen yeşil çim halı, plastik çim halı ya da sahte çim olarak da kullanılan sektördeki ismi suni çim çeşitleri tercih edilebilir. Siz de projelerinizde kaliteyi yakalamak için integralhalisaha.com adresimizi ziyaret edebilir ya da +90 212 678 13 13 numaralı telefonumuzu arayarak uzman kadromuzdan destek alabilirsiniz.